Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών εν μέσω ελλείψεων στα μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, μέχρι και όπλα.
Η νομοθεσία, η οποία επιστρέφει τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική έγκριση, προβλέπει 52 δισεκατομμύρια δολάρια για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών και περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος πενταετίας για έρευνα και ανάπτυξη.
Ο νόμος CHIPS εγκρίθηκε στη Γερουσία με μια σπάνια διακομματική ψηφοφορία 64 υπέρ προς 33 κατά, με 17 Ρεπουμπλικανούς να συμπορεύονται με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την έγκριση της νομοθεσίας από τη Γερουσία, η οποία, όπως είπε, «θα επιταχύνει την κατασκευή ημιαγωγών στην Αμερική, μειώνοντας τις τιμές σε όλα, από τα αυτοκίνητα μέχρι τα πλυντήρια πιάτων».
«Θα δημιουργήσει επίσης θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ακριβώς εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.
«Θα σημάνει πιο ανθεκτικές αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού, ώστε να μην είμαστε ποτέ τόσο εξαρτημένοι από ξένες χώρες για τις κρίσιμες τεχνολογίες που χρειαζόμαστε για τους Αμερικανούς καταναλωτές και την εθνική ασφάλεια», είπε.
Οι παγκόσμιες προμήθειες ημιαγωγών διαταράχθηκαν σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, προκαλώντας ελλείψεις στα τσιπ, πολλά από τα οποία κατασκευάζονται στην Ασία.
Οι ελλείψεις επιβράδυναν σημαντικά την παραγωγή νέων αυτοκινήτων πέρυσι, προκαλώντας αύξηση των τιμών.
Η έκδοση του νόμου CHIPS που ψηφίστηκε την Τετάρτη προβλέπει 39 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία ήρθε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού ομίλου SK για μια τεράστια επένδυση στις ΗΠΑ σε ημιαγωγούς και άλλες βιομηχανίες αιχμής.
Ο όμιλος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι σχεδιάζει να «αυξήσει τις νέες επενδύσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί, η πράσινη ενέργεια και οι βιοεπιστήμες, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες νέες αμερικανικές θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας και υψηλών αμοιβών».
Πηγή: ΚΥΠΕ